nyelvtanulás

Németet tanulni jó.

Két hét alatt németül?
Mennyi idő ennek a nyelvnek a megtanulása?

Kedves Olvasó!

Az egyik közösségi oldalon nagyon gyakran találkozom nyelvtanulást reklámozókkal, akik bőszen hirdetik, hogy két hét alatt megtanulhatsz egy idegen nyelvet. Konkrétan, akár a németet is. Ebben a témában szeretném elmondani a véleményemet. 

Szerintem ez az ígéret nem teljes. Hiányzik belőle egy fontos dolog: milyen szinten fogok megtanulni németül? Nos, szerintem olyan szinten, ami semmire sem lesz használható. Egyébként érdekes, hogy még senki nem dicsérte ezt a módszert, pedig nagyon hálásak lehetnek azok, akiknek sikerült. Másrészt kíváncsi lennék, mennyibe kerül ez a módszer. Mert ezért hatalmas összegeket lehetne elkérni, amennyiben működik. Kedves Olvasó! Ha Te már kipróbáltad ezt a módszert, és sikeres volt, írj, mert roppant kíváncsiak lennénk még jó páran rá. Persze mindezt bizonyítani sem ártana. 

Addig is, amíg ez nem történik meg, elmondom az én verziómat. A nyelvtanulás bizony kemény munka eredménye. Pont ezért halogatja az ember azt, hogy belevágjon. Mert tudja, hogy ez egy hónapokig, de inkább évekig tartó folyamat. Egyes nyelvek gyorsabban megtanulhatóak, mint például az eszperantó. De mire megyünk azzal? Hol fogjuk tudni megértetni magunkat? Márpedig, ha a hasznosságát is figyelembe véve szeretnénk nyelvet választani, olyan nyelvet fogunk, amely nem tanulható meg két hét, vagy két-három hónap alatt. Ilyen nyelv a német. De az angol, a francia is, és még sokáig folytathatnám a sort. 

flags-1722052_960_720.png

Gondolj bele, hogy mennyi idő az, amíg egy nyelv szókincsét megtanulod. Próbáld ki! Próbálj megtanulni naponta annyi szót, amennyit csak tudsz. Kérlek írd meg, hogy mennyit sikerült! De itt ne hagyd abba, másnap folytasd újakkal, és csináld ezt egy hétig. Egy hát után pedig ellenőrizd, mennyire emlékszel ezekből. Az eredményre én is kíváncsi vagyok. Kérlek írd meg! 

Persze a szókincsen kívül ott van még számos dolog! És ne felejtsd el, hogy az egyes elemek halmaza nem egyenlő az egész egységével. Vagyis: a sok szó, amit megtanulsz, a nyelvtan, amit megértesz, nem működik elszigetelten. Csak egységben egymással. Például ha az összes szót felírnám valahová, ami egy regényben előfordul, nem lenne ugyanaz, mint az eredeti regény, az egész. Hiszen a szavak, mondatok, csak, az összefüggések által nyerik el értelmüket, ezáltal értjük meg a  mondanivalójukat. 

Nos, még mindig nem kaptál választ arra, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni németül. Erre csak azt mondhatom, hogy függ attól, hogy mennyire vagy szorgalmas, mennyi időd van naponta foglalkozni a nyelvvel, mennyire vagy "jó képességű" nyelvtanuló, mennyire vagy motivált. Körülbelül 400 óra alatt érhető el a középfokú nyelvvizsga. De azért ne felejtsd el, hogy a kísérlet, amelyre megkértelek, megmutatja, meddig vagy képes intenzíven foglalkozni a nyelvtanulással. Illetve, mennyi marad meg (jelen esetben) a szókincsből, egy ilyen tanulás során. Tehát ne hidd, hogy közel egy év alatt könnyedén meg lehet csinálni. Az év 365 napján nem vagy képes ugyanolyan intenzíven és sokat tanulni. 

germany-664894_960_720.png

Remélem nem vettem el a kedved a nyelvtanulástól. A célom csupán az volt, hogy megóvjalak attól, hogy bedőlj a "két hét alatt németül/angolul...." típusú csali hirdetésektől. 

 Vágj bele nyugodtan a nyelvtanulásba, kezdd el a németet! lernedeutsch.blog.hu/2018/02/01/milyen nyelvet tanuljak 375  De tudd, hogy rendszeres, kitartó tanulással tudsz csak sikert elérni. Egyébként pedig vigasztaljon az a tudat, hogy csak azt tudjuk igazán értékelni, amiért keményen megdolgoztunk. 

Szép napot! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://lernedeutsch.blog.hu/api/trackback/id/tr5813631510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2018.02.09. 13:08:08

Nem mondod, hogy hazudnak az ilyen hirdetések??
Akkor nem nő 10 kiló izom 8 nap alatt? A farkam meg nem nő meg 15 centit 7 óra alatt? Meg Kovács Alexa sem keresett 5438762 dollárt tavaly a forexen?

A két hét - egy nyelv már elavult egyébként. Láttam már "10 óra alatt angolul" hirdetést, én abban bízok.

FayRodisz 2018.02.09. 14:08:54

Gyerek naponta hány szót tanul? Kiszámolta már valaki, 5 éves koráig a gügyögéstől a majdnem folyamatos beszédhallás alapján szerzett tudásból mennyi a valós idő amennyi hallja a szavakat, mondatokat?
A relaxa anyagok pont erre épülnek, a két hét valóban baromság de ha fél év akkor már nem jó és hülyeség?

paráznabillegető 2018.02.09. 14:35:23

das ist richtig. :)
zwei wochen, nicht mehr! :D
roll up, roll up! (mert ezt nem tudom németül...)

komolyan: elfogadható szint minimum két hónap, minden nap legalább egy órát foglalkozva tanulással, főleg új szavak, de inkább a régiek ismétlése, és nyelvtan (ragozás és mondatrend). nem számítva a beszédértést (pl youtube videók, akár faszom peppa pig mindenféle nyelveken) - azzal együtt nyilván több.
a kiejtés, hát az meg amúgy is vagy menni fog, vagy kurva nehezen.

Melinka 2018.02.09. 15:39:04

@teéjesenmindegy: Sajnos még mindig sokan bedőlnek ezeknek a hirdetéseknek. A célom az volt, hogy felhívjam a figyelmüket erre.

hapsi 2018.02.09. 16:41:06

@Melinka: Számomra elképzelhetetlen, hogy valaki egy ilyen hirdetésnek bedőljön. Aki esetleg elhiszi, annak úgysincs 50 Ft-ja sem erre szerintem. Németországban élek, ezáltal sok németországi Fb csoport tagja is vagyok. Engem attól ver ki a víz, hogy napi szintem olvasom: "Tanulod a németet, de nem haladsz? Nem mersz megszólalni? Zagyvaságnak tűnik az egész? Hohó, neked csak ránk van szükséged, személyre szabott német órákat tartunk neked Skype-on! A te ráérő idődben, a te sebességeddel!" Mindezt németországi csoportokban, magyar telefonszámmal. Mert az idióta azt hiszi, hogy aki Németországban él, az tele van pénzzel, az könnyebben fizet ki az ő órájára pénzt. Bár balekok mindenhol vannak...

Melinka 2018.02.09. 17:50:39

@hapsi: Sajnos még mindig vannak olyanok akik ebből megélnek. És van aki elhiszi, mert olyan hozzászólást is olvastam, hogy kipróbálta valaki, és nem jött be. Egyébként is felháborító, hogy még mindig vannak cégek(?), akik hülyének nézik az embereket. Érdekes, amit írsz, hogy német Fb csoportban is hirdetnek német oktatást magyarok. Szerintem ott már a helyi adottságokat kihasználva tanuljon meg németül, aki teheti. De sose lehet tudni, lehet, hogy arra is jelentkeznek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 17:54:11

Natürlik man kan zwei wohe dájcs lernen. Icke och hab gelernt dájcs aber zwáj táge.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 17:57:16

"Kedves Olvasó! Ha Te már kipróbáltad ezt a módszert, és sikeres volt, írj, mert roppant kíváncsiak lennénk még jó páran rá. Persze mindezt bizonyítani sem ártana. "

Óben iszt der beweisz. Snel, erfolkreih unt hóttbillig. Icke kan jedem empfélen.

Melinka 2018.02.09. 18:03:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Guter Witz! Egyébként még így is megérteni, de nyelvvizsgára persze ne gondoljon, aki itt megrekedt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 18:04:10

@paráznabillegető:

"komolyan: elfogadható szint minimum két hónap"

Mindesztensz ejn jár.

@teéjesenmindegy:

"A farkam meg nem nő meg 15 centit 7 óra alatt?"

Doh, dasz wirt er. Iszt nur ejne fráge des gewihtc, dasz du dranhengszt. Unt am ende biszt du och ejn Hengszt. :D

paráznabillegető 2018.02.09. 19:04:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nein, sie sind falsch. freilich, ha önmagából indul ki, akkor lehet... végülis nem vagyunk egyformák. :)
de az átlagos arc, ha elszánt és az általam megadott minimum időt tényleg ráfordítja, akkor el fog tudni csevegni egy akármilyen német csókával... nyilván specifikus dolgokat (pl kertészet) nem lesz képes megvitatni (hacsak nem direkt ezekre is rákoncentrál), és egy komoly állásinterjún is elvérezne, de különben úgy általában érteni fogja, amit mondanak neki és fog rájuk tudni érdemben válaszolni. ne folyékony párbeszédre gondoljunk, hanem hogy az alany mer megszólalni, és nagyjából a jó szavakat, kifejezéseket használja, még ha tán nyelvtanilag hibásan is.

egy év... persze, ha ott él köztük. vagy legalábbis németekkel dolgozik, esetleg a szerelme német. különben nem fog kitartani a lelkesedés.

ja, és az se mindegy, hogy miből tanul. az online kurzusok lófaszt sem érnek, különösen nyevtan terén. a nyelvkönyvekre nagyjából ugyanez jellemző, a többség leginkább pár leckén belül elveszi az ember kedvét. én vicces módon pont a leggagyibbakat, amelyek gyerekeknek szólnak, tartom a leghasznosabbnak, mivel a legalapabb szavakra, kifejezésekre fókuszálnak - persze egy felnőtt számára ezek már rohadtul nem érdekesek, pedig...

amúgy a legelső szabály: mielőtt más nyelvet tanulnál, tudjad az anyanyelved nyevtanjának minden csínját-bínját. ez elég sok mindenkinél hiányzik, aztán valahol a kezdő szint után (pár lecek) meg már nem értik, mit miért... nem csoda.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 19:18:42

@paráznabillegető:

"nein, sie sind falsch."

Nein, ich bin nicht falsch. Höchstens LIEGE ich falsch. :) Aber nicht einmal das trifft zu.

"mielőtt más nyelvet tanulnál, tudjad az anyanyelved nyevtanjának minden csínját-bínját. "

Das ist weit übertrieben. Die Grundbegriffe reichen aus.

teéjesenmindegy 2018.02.09. 19:24:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lefordítanád? Épp fogyok, meg izmot növesztek, ezért most a héten nem érek rá németül megtanulni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 19:29:33

@teéjesenmindegy:

"Doh, dasz wirt er. Iszt nur ejne fráge des gewihtc, dasz du dranhengszt. Unt am ende biszt du och ejn Hengszt. :D"

De igen. Csak attól függ, mekkora súlyt lógatsz rá. És a végén egy csődör vagy.

Szójáték, más írásmód, de azonos kiejtés:
Dranhängst - hängst - lógatsz
Hengst - csődör

teéjesenmindegy 2018.02.09. 19:40:33

@paráznabillegető:
"az online kurzusok lófaszt sem érnek, különösen nyevtan terén. a nyelvkönyvekre nagyjából ugyanez jellemző, "
Aham. Akkor erről ennyit. Ha már a nyelvkönyvek alapján sem lehet tanulni, akkor hagyjuk a francba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.09. 20:48:30

@teéjesenmindegy:

"Ha már a nyelvkönyvek alapján sem lehet tanulni, akkor hagyjuk a francba."

Régebben voltak kimondottan magyarok számára írt nyelvkönyvek. Most éppen angolból jut eszembe egy, valami Joe-ról volt benne szó, aki kertésznek szegődött el egy gazdag családhoz, hogy kiismerje és a végén a társaival kirabolja őket. De volt a sztoriban kábítószercsempészet és egyéb is.

Való igaz, nem az éppen aktuális brit szlenget tanította, de a magyar anyanyelvű nyelvtanulóra volt szabva. Volt hozzá egészen jó hanganyag is.

Aztán megjelentek és divatba jöttek az angol/amerikai kiadású nyelvkönyvek, melyek közös tulajdonsága az volt, hogy a magyar anyanyelvű tanulónak sokkal nehezebb volt tanulnia belőlük. De legalább színesek-szagosak voltak, sok szép képpel, újságkivágással,ábrával, amelyeknek semmi hasznuk nem volt, de legalább drágították a könyveket.

Hogy most mi van, nem tudom, már nem foglalkozom nyelvtanítással.

paráznabillegető 2018.02.09. 20:55:38

@teéjesenmindegy: hahaha, pedig igaz. ritka szar nyelvkönyvek vannak, ha az ember csak úgy beleugrik lelkesen, hogy hú-de-megcsinálom-én-ezt, faszán le fog koppanni pár leckén belül. leginkább az életszerűtlenség az, ami elveszi a kedvet. kibaszott száraz az anyag, nem olvasmányos, magával ragadó, csupa hülye szavakkal és kifejezésekkel... közben egy olyan alap kérdésre, hogy teszem azt... was ist unten? nézz a delikvens, hogy mifasz az az unten? nem fontos szó... na most ez hogy??

vannak jó nyelvkönyvek persze. de én például olvastam sokat, németet/angolt magyar nyelven kettő jó biztos van. németet angol nyelven jót még nem láttam. portugált angol nyelven dettó. aztán ez is lehet szubjektív, habár egy angol és egy német nyelvkönyvet eddig többen is dícsértek vissza nekem, hogy az tényleg jó (nem írom le melyiket, mert ingyen reklám lenne, hehe).

ingyenes online kurzust jót sem láttam még. szókincsfejlesztésre nem rosszak, de különben időpazarlásnak vélem őket.

nyelvtanár, az egy másik kérdés. az meg már tanárfüggő.

paráznabillegető 2018.02.09. 20:58:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: jaj, az kurva jó volt! na, akkor három jó angol nyelvkönyv. emlékszem, ott jó volt a sztori, fokozatosan épültek fel az egyre körmönfontabb mondatok.

amúgy angolnak ha régimódi beszélsz, azt kampázza nagyon! :D

teéjesenmindegy 2018.02.10. 13:55:23

@paráznabillegető: @Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hát, örülök, hogy nektek így bejött az a narancssárga förmedvény Sandwich Fredről meg a Joeról, én speciel falra másztam tőlük. Főleg a szendvicskészítést utáltam meg.

jatagán9 2018.02.10. 13:56:11

A poszt nem válaszol érdemben a felvetett kérdésre. Cáfolata hasonlatos ahhoz, amikor valaki azt bizonygatná a repülővel érvelőnek, hogy lehetetlen két óra alatt Budapestről Londonba jutni, hiszen üljön csak bárki egy lóra és megláthatja. Ezek a nyelviskolák éppen nem a posztoló által felhozott hagyományos szómagolós módszeren alapulnak, tehát értelmetlen azok időigényes voltát bizonygatni. A rövid időt kínáló nyelviskolák általában a tudatalatti nagyobb bevonásán alapulnak, érdemes lenne utánanéznie a posztolónak, és ha akarja, azokat a módszereket cáfolnia.

$pi$ 2018.02.10. 13:56:37

De, de, működik. Én egyszer feliratkoztam ilyenre, tévedésből rossz terembe mentem és véletlenül megtanultam angolul. Visszaadták a pénzt, de a mai napig nem tudok németül csak mert a szórólapon elírták a terem számát.

:D

Melinka 2018.02.10. 14:37:34

@jatagán9: A két hét nevetséges, még ha a tudatalattiról beszélünk is. De már nagyon várom azt a személyt, aki ezt cáfolni tudja. Akkor talán én is megtanulok még néhány nyelvet.

Melinka 2018.02.10. 14:46:26

Kedves Mindenki!
Sajnos előmoderálásra lett szükség, mivel nem kívánt szavak és egyéb dolgok kerültek elő egy-két hozzászólásban. Remélem azért nem bánjátok, hogy nem az obszcén szavakat és trágár hozzászólásokat részesítem előnyben.
Megértéseteket köszönöm.
Egyébként minden építő jellegű hozzászólást megköszönök.
:)

hapsi 2018.02.12. 13:35:05

Véleményem szerint csodák nincsenek! Nyelvet tanulni csak úgy lehet, ha minden nap rászán az ember valamennyi időt. Ehhez kell némi motiváció, ami nekem pl hiányzik, ezért is tartok ott, ahol. Van egy dolog szerintem, ahol a nyelvtanárok hibáznak: ők nyelvvizsgára akarnak felkészíteni. Ez egy magyar specialitás, a papír megléte... Ha van diplomád, mindened megvan. Hogy nem értesz semmihez, az nem számít. Ezért tart ott Magyarország, ahol... És ezért mutatja ki a kutatás, hogy mennyien költöznek haza külföldről. Mert azt hitték, hogy mindenhol úgy van, hogy elég egy szép kosztüm, egy megnyerő mosoly, és fizetik ez ezreseket €-ban... Észrevételelem szerint errefelé (Németország) azt keresik, értesz-e a szakmádhoz. El tudod-e látni a feladatod, tudsz-e dolgozni önállóan. Az, hogy hibátlanul ragozol, másodlagos. Ezért nem ér sokat a "magyar" némettanár, mert ő ezt nem látja, ő nyelvvizsgára akar felkészíteni. És a magyar mentalitás, ugye, ahol papír van, ott minden van. Csak ez nem érvényes külföldön! Itt a tudás számít, nem a papír! Ezért imádok itt élni, és ezért bánat nekem a "magyar mentalitás", amire oly büszke népünk...

Melinka 2018.02.12. 16:30:45

@hapsi: Szerintem a némettanár arra készít, amit elvárnak tőle. És ez itt sok esetben a nyelvvizsga, hiszen most már felvételi követelmény lesz. Némettanárhoz és más nyelvszakoshoz is azért járnak, mert vizsgázni akarnak az emberek. Nagyon ritka, hogy azzal keressék meg, nem kell papír, csak tudjak beszélni. Nem a papír a lényeg, de az is egy valamilyen szintű bizonyítása a nyelvtudásnak. Itthon mindenképpen, de külföldi egyetemeken is papírt kérnek, ha ott akarsz továbbtanulni.

hapsi 2018.02.15. 17:08:51

@Melinka: A Frankfurti magyarok, és egyéb németországi magyarok csoportban szerinted ki akar nyelvvizsgát? Volt már néhány munkahelyem, a szakmunkás bizonyítványomat is csak egy helyen kérték. Volt viszont próbamunka, ott minden kiderül. Itt a papírt másra használják :-)
A tudást nézik, hogy meg tudod-e csinálni azt, amire ő embert keres.
Nagyon sok nő jön ki a férj után a gyerekekkel, hogy együtt legyen a család. Egy jó szakember elég lazán el tudja tartani a családját úgy, hogy csak ő dolgozik. Persze az asszonyka sem szeretne otthon ülni nyugdíjas koráig, szeretne dolgozni valamit ő is, ezért néz valami nyelviskola után. De ő sem a papírért, hanem, hogy tudjon kommunikálni. Mégegyszer: Magyarországgal ellentétben itt a papír az csak papír... Hiába van felsőfokú végzettséged papíron, ha nem értesz semmit az egészből.
Amúgy ok, értem én, hogy ahova kell a papír, oda kell, de az itt ezerből egy. A többi 99,9% csak szeretne gagyogni valamennyit, hogy elmehessen valami gyárba szalag mellé.
És minden héten két-három ember feltalálja a spanyolviaszt, hogy ő az én időm szerint (stb) tart órát skype-on. Mert aki "németbe" van, annak van pénze... :-)

Melinka 2018.02.15. 17:27:02

@hapsi: Igen, én Magyarországról beszéltem. Mivel itt kell a papír, a nyelvtanárok arra (is) készítenek. Egyébként ott mennyibe kerül egy nyelvóra/ nyelvtanfolyam?

nyelvtanulás

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

  • Melinka: @Fishtax: Köszi :) A "Hier kommt Alex" tök jó! lyricstranslate.com/hu/hier-kommt-alex-itt-joen-ale... (2018.03.20. 22:21) Gyere, énekeljünk!
  • Fishtax: Nálam egyszerű a helyzet: Die Toten Hosen! :-) Ugyan alapvetően a punk a meghatározó stílusuk, de... (2018.03.20. 21:49) Gyere, énekeljünk!
  • Melinka: @hapsi: Igen, megnéztem, és tetszik! Ajánlani fogom másoknak is! :) (2018.02.21. 23:29) Hatékony idegennyelv tanulás
  • hapsi: @Melinka: Ez egy letölthető program. Tudsz hozzá letölteni kártyákat, amit más készített, de te is... (2018.02.21. 23:25) Hatékony idegennyelv tanulás
  • Melinka: @hapsi: Jónak tűnik, de mennyire megbízható a mások által készített szókártya? Illetve attól még l... (2018.02.20. 22:10) Hatékony idegennyelv tanulás
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Melinka: @Fishtax: Köszi :) A "Hier kommt Alex" tök jó! lyricstranslate.com/hu/hier-kommt-alex-itt-joen-ale... (2018.03.20. 22:21) Gyere, énekeljünk!
  • Melinka: @hapsi: Igen, megnéztem, és tetszik! Ajánlani fogom másoknak is! :) (2018.02.21. 23:29) Hatékony idegennyelv tanulás
  • Melinka: @hapsi: Igen, én Magyarországról beszéltem. Mivel itt kell a papír, a nyelvtanárok arra (is) készí... (2018.02.15. 17:27) Két hét alatt németül?

Kategóriák

HTML doboz

süti beállítások módosítása